5 Mart 2013 Salı

Wamp Server Nedir? Kurulumu

Kendi bilgisayarın ile IP adresin üzerinden internet sitesi yayını yapmak ya da PHP çalışmalarını kendi bilgisayarında deneyerek geliştirmen için bilgisayarında bir sunucu kurman gerekiyor.

Wamp Server kurulumu

Kurulum gayet basit, kendisi tamamen ücretsiz ve Türkçe dilide mevcut.
Önce Wamp’ı BURADAN indirin ve olağan şekilde kurun. Kurulum sonlarına doğru güvenlik duvarı uyarısı verebilir. Bu uyarıda Wamp’ın güvenlik duvarını aşmasına izin vermeniz gerekiyor. Çünki Wamp lokal bir sunucu oluşturabilmeniz için üstün yetkilere ihtiyaç duyar.

Wamp nasıl kullanılır?

Wampı açtıktan hemen sonra ister sağ altta çıkan ikonuna sol tıklayıp oradan www dizinine gidebilirsiniz. Bu dizin varsayılan olarak şöyledir: “C:\Wamp\www“.
www klasörünün içerisine attığınız tüm PHP ve diğer türdeki dosyalara http://localhost adresinden ulaşıyorsunuz.
Örneğin ben www klasöründe Wamp’ın varsayılan olarak eklediği index.php’yi silip yeni bir index.php dosyası oluşturuyorum ve içine aşağıdaki kodları yazıyorum;
   echo "Selam Dünya!";
?>
Ardından browserdan http://localhost/index.php adresine giriyorum ve karşıma “Selam Dünya!” sonucu çıkıyor.

Wamp ile IP adresinden nasıl yayın yapılır?

Bunun için yapman gereken modem ayarlarından “80″ portunu açmak ve ardından Wamp ikonunu sol tıklayıp “Put Online” (Çevrimiçi Hale Getir)’e basmak.
Port açmak konusunda bir fikrin yoksa buraları kurcalayabilirsin.
Port açma işlemini hallettikten hemen sonra whatismyip.org gibi bir adresten IP adresini öğrenip eşe, dosta dağıtıp kendi yaptığın çalışmaları paylaşabilirsin.

Wamp’da farklı bir port kullanmak

Eğer 80 portunda bir hata yaşadıysanız ya da 80 portu başka bir yazılım ile kullanılıyorsa Wamp’ın config dosyaları ile kullanacağı port adresini değiştirebilirsin.
Wamp’ın ikonunu sol tıkla oradan Apache sekmesine gelip “httpd.conf” dosyasına tıkla. Yazı editöründe açılan httpd.conf dosyasının içinde aşağıdaki satırı bulup istediğin port rakamları ile değiştir ve Wamp’ı yeniden başlat. Sonrasında her açtığında bizi hatırlamayı unutma (:
Listen 80
Burada 80 yazan yeri dilediğin rakamlar ile değiştir ve kaydet çık. Portu değiştirdek sonra localhost adresininde değiştiğini sakın unutma! Yani portu 90 yaptığında localhost adresin http://localhost:90 olacaktır.

Resimli Kurulum









Apache Servis Ayarları üzerinden “rewrite_module” kısmını aktif edin. Bu sayede .htaccess konusunda sorun yaşamamış olursunuz.
MySQL servisinde herhangi bir ayara şimdilik gerek yok.
Bunlarda bittiğine göre şimdi WampServer üzerinde ilk PHP dosyamızı çalıştırabiliriz. Bunun için wampserver ikonuna sağ tıklayıp “www directory”e girelim.
Yapacağımız tüm dosyalar www klasörü içindedir.
Kaynaklar:
phpr.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder